Danish companies fail to exploit the opportunity for increasing competitiveness through advanced technologies

En ny analyse fra Danmarks Statistik slår fast, at danske virksomheder stadig er i top i EU, når det kommer til digitalisering. Men selvom det er en væsentlig faktor for konkurrenceevnen, så er det stadig primært de største virksomheder, der er mest digitale, og det er de inden for de basale it-teknologier. Der ligger derfor et stort potentiale i at udnytte mere avancerede teknologier som kunstig intelligens, 3D-print og internetforbundne sensorer m.m., også for de små og mellemstore virksomheder.

Danske virksomheder har siden 2015 været de mest digitaliserede i EU ifølge EU’s indeks for digitalisering; i 2018 blev førstepladsen dog delt med Finland.
Det betyder, at danske virksomheder står stærkere i forhold til at opgradere til at anvende de mere avancerede teknologier end virksomheder i andre lande i EU, der endnu ikke er kommet langt med basal digitalisering. Og det kan give gevinst i form af en øget konkurrenceevne. Anders Kofod-Petersen, vicedirektør i Alexandra Instituttet, udtaler:

Især små og mellemstore virksomheder har gode muligheder for at rykke nu. En af pointerne i analysen fra Danmarks Statistik er, at de avancerede it-teknologier ofte anvendes i samspil. Fx brugte 54% af de store virksomheder, som har implementeret 3D-teknologi, også industrirobotter. Og det er netop det, vi interesserer os for i Alexandra Instituttet, hvor vi samarbejder på tværs af teknologierne for at skræddersy løsninger til det danske erhvervsliv – for det er her, vi kan få det maksimale ud af de nye teknologier.

Det er indtil nu mest i industribrancherne samt inden for kommunikation og information, at de avancerede teknologier er implementeret. Her bruger lige over 60% af virksomhederne mindst én avanceret teknologi, mens omkring 12% benytter mindst tre avancerede teknologier.

”Det stemmer meget godt overens med vores billede, hvor vi har løst mange udfordringer fx inden for byggeindustrien. Men virksomheder i alle brancher kan rykke sig med de avancerede teknologier. Det handler bare om at tænke kreativt og have et klart mål,” siger Anders Kofod-Petersen.

Hvilke muligheder kan I gribe med de avancerede teknologier? Kontakt Anders Kofod-Petersen for at høre mere.

Læs analysen fra Danmarks Statistik fra d. 19. februar her.